Dubbel glas en HR glas
Dubbel glas en hoog rendement glas isoleren beter dan enkel glas, en verbeteren je comfort. Bovendien bespaar je ermee op je stookkosten, zo verdient de investering zichzelf terug.
Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn. Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.
Dit heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen.
Er zijn verschillende soorten isolerend glas, met verschillende isolatiewaarden. Welke optie voor jouw woning het meest geschikt is en hoeveel je daarmee bespaart aan gasverbruik ontdek je door middel van onze besparingstabellen.
![]() |
Schematische weergave dubbel glas
1 = glas |
TIPS ISOLEREND GLAS
WEBVIDEO
Deze webvideo laat zien wat de voordelen zijn van HR-glas, en geeft je een idee hoe het plaatsen in zijn werk gaat.
Soort
Vensterglas
**met coating
Waarde
Isolatie
Spaar
m2 glas/jaar
GEVOLGEN VOOR HET MILIEU
Verlaging van je energieverbruik door isolatie is goed voor het milieu: door isolatieglas gaat minder warmte verloren, waardoor de verwarmingsketel minder hard hoeft te stoken.
Enkel glas vervangen door HR++ glas kan in een gemiddelde eengezinswoning (21,5 m2 glas) gemiddeld 430 m3 gasverbruik per jaar besparen. Dat is aanzienlijk als je bedenkt dat een woning gemiddeld bijna 1.300 m3 gas voor centrale verwarming nodig heeft.
PRODUCTIE VAN HOOG RENDEMENT GLAS
De productie van glas kost veel energie. De milieubelasting van de productie van HR++ vensterglas is hoger dan die van enkel glas. Gedurende de levensduur van het HR++ glas wordt echter zoveel energie bespaard op woningverwarming, dat de benodigde productie-energie vele malen wordt gecompenseerd.
De edelgassen (zoals argon) en coatings die verantwoordelijk zijn voor de extra-isolerende eigenschappen van HR++ glas, zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.
AFVAL
Afgedankt vensterglas wordt door ons ingezameld; de glasindustrie gebruikt het voor de productie van nieuw glas, vooral verpakkingsglas. Dit bespaart grondstoffen en energie.
